HTML

5 hónap belgiumban

ide posztolom a belgiumi élményekről készült beszámolóimat

Friss topikok

Címkék

2011_10_05

2011.10.05. 14:17 | elstimate | 3 komment

sziasztok!
 

újabb epizóddal jelentkezik a BelgaBéka adása.

legfrissebb hír, hogy még mindig nincs projektem (pontosabban nincs cég, ahol projektet tudnék csinálni). ezek mellett szakmai tárgyaim sincsenek a suliban, mert úgy döntöttem, nekem bőven elég lesz a projekt munka.

így hát a tanulmány szerződésem sincs aláírva, merthogy még nincs projektem. hurrá, szerintem ha csuklani fogok, az az óbudai Egyetem nemzetközi irodájából fog származni, vagy épp a tanulmányi osztályról :S

ezek mellett további híreink:

véget ért a jóidő itt belgiumban. ugyanis az elmúlt 1.5 hét teljesen elviselhető, sőt 1-2 nap kifejezetten kánikula volt. a parkban való napozással, bicajozással ki is élveztem, amennyit lehetett.

 

hétköznapok belgiumban magazinműsorunk:

itt leledzem már több mint egy hónapja és a tapasztalatok a következők:

a belgák türelmes népség. nem idegeskednek, nem ordítoznak egymással, nem dudálják le a fejét senkinek, mert nem a zebrán ment át, vagy kicsit lassabban kuplungol a lámpánál, stb.

ellenben a bulizás művészetét nem náluk keresik az arra kiváncsiak.

ugyanis egy péntek este úgy néz ki a pubokban, hogy iszogatják a sörüket és álldogálnak/üldögélnek, beszélgetnek, bambulnak.

bezzeg ha egy erasmusos csapat beszabadul, akkor aztán csak lesnek, hogy kik ezek, mik ezek és miért táncolnak az asztalon :)

 

az árképzésről itt nyugaton annyit, hogy kb ugyan azokat veszem az itteni lidiben, aldiban, mint kb otthon, csak itt a dupláját fizetem ki euroban....  (értsd: drága)

az kifejezetten tetszik, hogy változatosak a terek, épületek. mindenhol van valami kis extra, amiért szerethető egy park vagy utcarészlet.

és nincscsenek távolságok szinte. harmada magyarországnak, sűrűn lakott, így kis sétával szinte bármi elérthető a városban, vonattal max 1 óra átszelni az országot (egyrészt mert kicsi ország, másrészt mert profin szervezett vasút van benne.).

 

amit kifejezetten nem értek és mellékesen utálom is, hogy miért kell mindent összezsúfolni.

pl: van a lakáshoz közel 4-5 kocsma egymás mellett. amik kicsik. de ha a 4 kocsma helyett lenne 2 nagyobb, akkor meg lenne oldva.

a kicsiség másik legfurább dolga a suliban a termek és főleg a székek. kifejezetten szenvedek, mert alacsony a szék ,és nem férnek el a lábaim. pedig a belgák közül inkább több a magas, mint az alacsony... és hogy ők hogy férnek el???  rejtély.

ha már a fiatalságnál tartunk, az egyik leggyűlöltebb dolog velük kapcsolatba számomra, hogy minden buliban annyi pohár fogy, mint amennyi cigi... értem ezalatt, hogy éjjfélre tele van az utca pohárdarabokkal, mert megveszik a sört, és kihozzák az utcára, mert kint dumálnak (plusz bent nincs hely) és minden 3 percben elejt valaki egy poharat :S

egyrészt pazarlás, másrészt belemegy a cipődbe, harmadrészt meg @&##* a fülük mögé, hogy ilyet csinálnak.

a másik amit gyűlölök, azok a romet póni szerű motorok, mint ez: http://www.sportmotor.hu/motoros_kepek/motor/?dr=16979&cmd=pic&id=201953

csak nem romet, hanem HONDA gyártmány.

sokaknak van ilyen, és az a lázadás lényege, hogy leveszik a kipufogót, és akkora a hangja, mint egy kipufogó nélküli zetor traktornak :S

otthon is utálom a nagy hangú kis pöcsköszörű robogókat, de itt aztán betesz minden kaput, főleg hogy ezekkel csak a bicikli sávban mehetnek, én meg szívom a rákot utána.... nah.. amúgy ennyi a lényeges baj.

az nagyon nagy pozitívum, hogy sokan járnak biciklivel. emlékeim szerint jobb betegbiztosítási kategóriába sorolódik, aki rendszeresen sportol és tesz az egészségért.

pl bringával jár munkába, stb. itt persze könnyű ezt véghez vinni, mert eléggé bringa centrikus a közlekedés. mindenhol külön kerékpársáv, vagy kiépített kerékpárút, stb. rengeteg a bicikli, rengeteg a biciklis és az autósok nagyon odafigyelnek rájuk, vigyáznak rájuk, és a gyalogosokra is. nem anyáznak, már 10 méterre a zebra előtt belassítanak, ha látják, hogy valaki a zebránál tekintget jobbra-balra.

egyébként az autós morál furcsa számomra, mert kb vagy fékeznek és megállnak, vagy ha épp közlekednek, akkor úgy gyorsítanak városban 50-re, mintha utca gyorsulási verseny lenne. és mindenki! mondhatni, binárisan kezelik a gázpedált :D

múltkor láttam is ebből balesetet (már a végkifejletet). egy olyan utcában, ahol sűrűn váltják egymást a kereszteződések, futott fel egy autó a járdára. nem volt túl veszélyes a dolog szerencsére, de láttam vérző orrokat.

 

summázva az eddigieket azt merem kijelenteni, hogy belgiumban biztosnágban érzem magam. a közbiztonság nagyon jó, a rendőrök pedig nagyon udvariasak.

láttam intézkedni 2 rendőrt brugge főterén, 2 angol turista félreértelmezte a számlát és kiverte a balhét, de a rendőrök higgadtan és korrekten kezelték a helyzetet. mondanom se kell, az alapkövetelmény a tárgyalóképes angol nyelvtudás.... hello Hungary!

a belga rendőröktől nincs ok tartani alapból, mint magyarisztánban, hogy újj, ott a rendőr, oda se nézz, mert igazoltat ha ránézel... vagy valami :)

a rendfentartásról egyébként még a pubok kapcsán érdemes pár szót említeni.

eddig az erasmusos kocsmabulik mindig "ereszd el a hajamat" jellegűek voltak. nem fogtuk vissza magunkat, de akárhányszor is parádéztak egyesek, a biztonságiak mindvégig higgadtan kezelték a helyzeteket. komolyan mondom, öröm volt nézni az a 2 méteres fickót, akit simán el tudok képzelni, mint ex-katona, szóval hogy mindenfele figyelt, mindig ott volt a kellő pillantaban, de sosem agresszíven, sosem durván intézkedve. és ezt mondhatom az összes helyre, ahol eddig megfordultam.

 

a boltok sokban nem különböznek, max a kínálatban van eltérés, no meg az árakban, de ezt már írtam.

nemzeti eledel a sültkrumpli majonézzel, ez remekül kíséri a másik belgikumot, azt a százféle sört, amit itt termelnek. Nekem a Jupiler Tauro az egyik kedvencem. igazi buli sör. 8.4%-os, 0.33L kiszerelésben ha hármat elfogyasztok egy buli alatt, megvan a jó hangulat, nem vesztem el a cselekvőképességemet és másnap nem kelek macskajajjal :)

közel a tenger, így a tengeri herkenytyűk is a boltok polcát ékesítik és egész jó áron vásárolhatóak. a ráksaláta zseniális tojásrántottával :D

 

a mai adásunk ezzel véget ért.
köszönöm megtisztelő figyelmüket,
minden jót!

BelgaBéka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belgabeka.blog.hu/api/trackback/id/tr33280112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrPoz 2011.10.08. 11:40:48

NA VÉGRE EGY ÉLETTEL TELI POSZT! :) Tényleg örülök, hogy ebben érződik, hogy élsz ;) Csak így tovább, jó hallani rólad! Idővel meg majd úgy megszereted a kipuff nélküli zümmögőket, hogy hazajössz és első dolgot lesz leflexelni a cg-ről a csövet XD

elstimate 2011.10.08. 12:20:49

:P a cégének szép az alapjárati hangja!

ha rögtön nem is, de idővel az lesz a cél, hogy valami komoly brummogót szerezzek be :)

köszi, hogy követitek a posztot, jók legyetek!

Zsó

aleeex 2011.10.19. 10:17:18

Hali!

Végre frissült a blog. Azt hittem már csak a buli és a csajok van Neked. Semmi másra nem tudsz koncentrálni :D Ja meg a sörökre.
A sok belga finom sör után itthon már pancsolt ízű lesz számodra még a heineken is :D
Várjuk a további élménybeszámolókat.

További szép heteket.
süti beállítások módosítása