HTML

5 hónap belgiumban

ide posztolom a belgiumi élményekről készült beszámolóimat

Friss topikok

Címkék

az eddigi 1,5 hét

2011.09.08. 17:50 | elstimate | 4 komment

az eddigi másfél hetemről íródik ez a publikáció:

 

most eltekintek a kronológiai sorrendtől, hisz nem csak történéseket, de következtetéseket és érzéseket is írok, amik nem feltétlen köthetőek egy időponthoz/eseményhez.

 

kezdem a negatívval:

a holland intenzív nyelvi kurzus számomra inkább negatív, mint pozitív élmény.
a tanítást az én csoportomban egy 19 éves csajszika végzi elég silány minőségben és eredménnyel. amellett hogy a személyisége messze nem érett meg arra, hogy 20 embernek tudást adhasson át, semmiféle metodikával nem rendelkezik. olyasmire gondolok, hogy következetesen felírna valamit a táblára. az órák szervezettsége, hogy mikor mit fogunk/kéne csinálni nincs lefixálva, csak megtörténik úgy ahogy megtörténik. az hab a tortán, hogy elég gyenge az angolja (amit ő el is ismer). számtalan részlettel árnyalhatnám azt a képet, amit egy holland óráról festhetünk, igazából nem éri meg az időt, hogy leírjam, álljon itt csak annyi: nagy sz@r ez!

a legszebb a dologban az, hogy ebből szóban és írásban is vizsgázni kell, nem is oly soká :S  (és 3 kreditet fog érni a tanulmányokban, btw.)

sok tanulsággal jár(t) a napok során, hogy ki hogyan viselkedett, ki kihez hogyan viszonyult, főként a magyarok közül.  egyrészről jó, hogy majd 20 magyar van a 64 fős csoportban, de óhatatlanul kialakult egy erős nyelvi klikkesedés, ami az elején még a kívácsiságtól fűtve simán áthidalódott és ismerkedett mindenki mindenkivel, de ez a kör már lement és megvannak a blokkok.  (ha szociológus lennék, tovább vizsgálnám, de mivel csak amatőr műkedvelő vagyok, nem mélyedek bele és nem készítek tanulmányt, pedig iskolapélda)

voltam bankban is, nyitottam bankszámlát. az adminisztráció közben viszont összeszedtem pár elismerést, mert tudok egy picit hollandul. kétségtelen és elvitathatatlan, hogy hasznos ez a dutch kurzus, de megondom őszintén, ahelyett, hogy bemennék reggel erre a förmedvényre, egy google translate és némi torrentezés után messzebb jutnék, mint most, hogy ott reszeljük a rezet evvel a szerencsétlen kis elsős "tanár"kezdeménnyel... wahh :S

 

az árakat tekintve:

leginkább élelmiszerboltban jártam, ott ha rendesen vásároltam kaját, akkor 10€ alatt nem jött kis soha. ellenben azok a termékek, amiket gépesítve lehet tömegtermelve gyártani, még ha jó minőségűek is, jobb árai vannak, mint otthon. gondolok itt elsősorban a ruhákra, elektronikai cikkekre, ipartermékekre. viszont bármi dolog, amihez (emberi)szolgáltatás kapcsolódik, (mint fűtésszerelés, fodrászat, bolti eladó, irodai ügyintézés,stb.) iszonyat drága. ma például az egyik koordinátor ott settenkedett a szünetben az emberek körül és kérdezgette, hogy szombaton mennénk-e festeni hozzá pénzért.... :O

hát nem, szombaton ha minden jól megy, elmegyünk a tengerhez :)

itt a belgáknál a járműállomány igen friss. megmondom őszintén, az itteni leg lepukkantabb kocsit is bármikor vállalnám, mint használtautót. szépen minden rendben van tartva és max 10 éves a legrégebbi autó. itt a városban simán poroszkálnak olyan kocsik, amilyenekért otton a nyál csöpög az utcán, ha elhalad. ami itt menőnek számít az a legújabb porche panamera meg valamilyen ferrari, a többi munkakocsi, még a nagy német prémiummárkák is.

mostani állapot szerint azt mondom, hogy nem minden vágyam belgiumban élni. nagyon sűrűn laknak az emberek. ügyesen meg van oldva, hogy nem egymás szájában élnek, de megmondom őszintén, amilyen átlag lakások vannak, az egy egérlyuk méretű garzonnak számít pesten. és nem csak a belvárosban. a szép zöld gyepes kertvárosban sincsenek nagy házak, hanem csak igényes, de pont akkora méretű házak vannak, amekkora egy 4 fős családnak pont elég (sőt szerintem még kicsi is). pedig pénz volna nagyobbra ez biztos, csak itt nagyon spórolnak a területtel. ez pedig azt okozza, hogy a szomszéd belelát a szádba a reggeli fogmosáskor, és a házibulit kb felejtsd el, mert egyébként is papírból vannak a falak, ha meg nem tartod magad ahhoz, hogy 10 után nincs buli, akkor jön a polite  :D

És ez még nem minden:
ezen túlmenően van egy olyan sejtésem, mintha bizonyos dolgokat direkt másképp csinálnának. Ilyen a forgóajtó a bevásárló központban, vagy a boltban. magyarországon eddig mindenhol ahol jártam a forgóajtó az óramutató járásával ellenkező irányba forog. itt azzal megegyezően. a villanykapcsolót következetesen lefele kell billenteni. az egykarú mosdócsapot nem felfele nyitod ki, hanem lefele. a tusolóban nem magadfelé húzod a kart, hogy jöjjön a víz, hanem betolod (szerintem ez nemcsak hogy hülyeség, de balesetveszélyes is).  a szálláson láttam először, de aztán rájöttem, hogy pl a suliban is úgy van, hogy nincsenek földelt 220 V-os dugaljzatok (érintésvédelemről ezek nem hallottak?)

mondjuk van egy-két siralmas vicc is:
Például nem tanítják a nemzeti himnuszt az iskolában, nem tananyag, ezért alig tudja valaki fejből a saját himnuszukat (!!!!)
mondjuk a másik vicc, hogy nincs semmi nemzeti öntudatuk, tehát ha megkérded, hogy kik a belgák, nem tudsz egyértelmű választ adni...
nincs nekik kormányuk (pontosabban nincs "egységes" közigazgatási rendszerük)
erről itt van egy nagyon-nagyon jó video, ajánlom mindenkinek (már maga a video megéri, nem csak a tartalma)

https://www.youtube.com/watch?v=Ceg6NQKHd70

záróakkordként, hogy láthatóvá tegyem a belga különcséget, íme a billentyűzetük:



 

mostrmár sejthetitek :)



(ui: szeretném kérni minden olvasómtól, hogy írjon most ide egy bejegyzést, szeretném látni, hogy hányan követitek a blog frissülését, köszi)


és a pozitívumok:
 

rengeteg újdonság, eddig nem látott, nem kóstolt étel és ital, kiváló belga sörök, ingyenes ételkóstoló a boltokban, közelben sok híres város (Párizs, London, Amsterdam), ahová könnyen el lehet jutni vonattal, segítőkész belgák, jópofa orientációs játékok a piacon és a belvárosban (ez része a belga nyelvi kurzusnak, mondhatni dutch in use), rendezett utcák, karbantartott- történelmi belváros, sétálóutcák, parkok- terek- régi épületek, sok új diáktárs, használnod kell az angolt és fejlődsz is vele, modern iskolaépület, rengeteg szabadidős tevékenység opció

:)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belgabeka.blog.hu/api/trackback/id/tr553211909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrPoz 2011.09.08. 20:29:04

Azért ne csüggedj! Jó lesz az idővel! A billentyűzet tényleg durva, de csak megszokás kérdése. Azt kérdeztem is talán, hogy mennyit áll ebből a suli, meg ilyenek, de most az nem tiszta, hogy akkor az ösztöndíj elmegy kb a lakbérre, többi meg önköltség?

elstimate 2011.09.08. 20:50:02

Bízom benne, hogy a rendes iskolai időszak nem lesz ennyire gáz, mint a mostani rész, csak nehéz kivárni..

gyakorlatilag igen, ha nem minimálon akar az ember tengődni, akkor hozzá kell tenni, nem is keveset. Ezért is jó, hogy volt munkahelyem az elmúlt 1.7 évben (KFKI, Telekom)

Ecsipisti 2011.09.08. 21:10:37

Hellooo Zsoltibékabácsi!!

Itt vagyok olvasom, kitartó rajongód vagyok ;) Eddig minden szupi, várjuk a blogbejegyzéseket tovább!

P

aleeex 2011.09.10. 13:50:05

Halihó!

Lelkesen követjük mi is a bejegyzéseidet.
Szívesen olvassuk az élménybeszámolókat.
Érdekes nyelv ez a dutch.

Lenne még olyan kérdés, hogy a szobák 1 szeméyesek, vagy multikulti?
67 erasmusos csak Ti vagytok a szálláson? Hogy kell elképzelni?

Üdv
Dóri és Sanyi
süti beállítások módosítása